fbpx

Боядисайте и освежете вашите мебели

Боядисването на мебели е най-лесният и най-икономичен начин да преобразите всяко пространството.
Можете лесно да промените цвета на мебелите, така че да се комбинира с цветовата палитра на стаята. Най-често боядисвани са скриновете, бюрата, етажерките, рамките на огледалата и столовете.

Benjamin Moore Bulgaria Uncle-Joe-Color

КОЙ Е ПОДХОДЯЩИЯТ ЦВЯТ ЗА ВАШИТЕ МЕБЕЛИ?
Може би най-вълнуващият и творчески етап в процеса на боядисване ни мебели е намирането на правилния цвят, този който да е в хармония с цветовата палитра на стаята. Не забравяйте, че при използване на тъмни цветове в една малка стая, боядисаният предмет ще изглежда по-голям, отколкото е в действителност, което може да претовари и без това малкото пространство. Ярките нюанси контрастират рязко с цвета на стените и другите мебели, те привличат вниманието ви върху боядисаня предмет и го превръщат в акцент на стаята. Светлите тонове – обратно, ще го направят по-малко забележим, като че ли го “сливат” с общия образ.

КАК ДА ПОДГОТВИТЕ ПОВЪРХНОСТИТЕ ЗА БОЯДИСВАНЕ?
Подготовката за боядисване на мебели не е талкова сложна. Просто следвайте тези стъпки:
1. Шлайфане. Използвайте средна шкурка, за да отстраните остатъците от мръсотия и частици вакса или восък, които биха могли да попречат на грунда да проноикне в повърхността.
2. Фиксирайте разхлабените части и запечатайте всички пукнатини и всички отвори (например от гвоздеи) с помощта на кит за дърво. След изсъхване обработете повърхността с шкурка, за да я загладите и да не се усеща разликата между шлайфованата и не шлайфованата повърхност. След това избършете цялата повърхност с чиста и влажна кърпа, за да се отстранят всички възможни следи от прах.
3. Когато пребоядисвате вече веднъж боядисвани мебели не се нанася грунд, във всички останали случаи обаче повърхността трябва да се грундира. Грундовете от серията Fresh Start® са отличен избор.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА БОЯ?
Висококачествените акрилни бои са лесни за прилагане, и след приключване на работата с тях инструментите са почистват лесно. Тези бои осигуряват равно гладко покритие. При избора на боя трябва да се определи каква е бъдещата „съдба“ на вашите мебели – дали ще имат декоративна функция или пък практическо приложение. Ако е предмет от бита, който използвате всеки ден, ние ви препоръчваме гланцовите или полугланцови покрития, защото са по-устойчиви на изтъркване.

КАК ДА БОЯДИСАТЕ МЕБЕЛИТЕ?
Най-леката стъпка в такива проекти е самото боядисане. Първо боядисайте най-голямата и плоска част от предмета. Започнете близо до ъгъла и движете четката по посока на фладера на дървото. Ако искате да нанесете по-дебел слой, първо нека първият слой да изсъхне и след това нанесете втори. Би било по-добре, отколкото да се нанася твърде много боя в един слой. Ако върху четката има твърде много боя, когато боядисвате ръб или в близост до него, боята може да започне да се стича на пода. Така че, бъдете много внимателни и веднага избършете изцапаното място с чиста влажна кърпа. И накрая, всичко, което остава да направите е да оставите боядисаният вече предмет да изсъхне и да се насладите на красивите резултати!

За повече примери кликнете тук.