fbpx

Идеи за интериорен дизаин

Цветово оформяне на баня

Цветово оформяне на баня

За малки бани без прозорци най-подходящи са пастелни тонове с пръски от бели, черни или ярки цветове като в качеството на цветен нюанс е по-подходящ оранжев и жълт. В просторни и добре осветени бани цветната гама може да бъде по-наситена, ярка и контрастна. Жълтото има стимулиращо, ободряващо и освежаващо действие. То ще ви помогне да се събудите по-бързо на сутринта. Този цвят е идеален за пердета, хавлии, както и всякакви други принадлежности в банята.

Съвет: за създаването на баланса и пропорцията, за това всяка стая да изглежда по-малко “скъсена”, въздържайте се от използването на контрастни цветове за боядисване на долната част на банята (например дървена ламперия, плочки) и горната част на стените. Например в банята се препоръчва боядисване на стени и тавани в нюанси от цвят от керамичните плочки.

Цветово оформяне на спални

Цветово оформяне на спални

За оформяне на интериора на спалнята традиционно се използват светли пастелни топли цветове, създаващи уютна атмосфера. Много подходящ е зеленият цвят, тъй като той релаксира и успокоява. Небесно синьо и синьо навяват мисли за лекота, небесния простор, прохлада. И не забравяйте за розовите и прасковени цветове, топли, стимулиращи, благоприятни и приветливи. Жълтата и златистата гама подобна на ободряваща слънчева светлина е лека и динамична, и се счита за наситена и интензивна. Оранжевият цвят ни кара да мислим за топла есен, сочни узрели плодове, това също е интензивен цвят.Червеното – най-активният цвят, символ на любов и страст.

Трябва, обаче, да се използва внимателно, тъй като може да е твърде вълнуващ и емоционален. Жълто, оранжево и червено е по-добре да се използват като лек нюанс или в приглушен по- тъмен вариант. Виолетовият цвят е дълбок, но понякога предизвиква меланхолия и тъга. По-добре е той да се комбинира с по-нежни цветове, като жълто, светло синьо, бледо розово или зелено. Особен чар и романтизъм, придава на спалнята бяло и неговите нюанси: сиво, млечно, ленено.

Съвет: При избора на цвят, имайте предвид разположението на стаите. В стаите с изглед на север и изток, най-добре е да използвате топли цветове,тъй като тези стаи се считат за студени и често те са по-малка по-вероятно имат малка слънчева светлина. В стаята с южно и западно изложение, най-добре да се използват студени цветове, тъй като те се считат за топли стаи и в тях дълго време има слънчева светлина.

Цветово оформяне на хол

Цветово оформяне на хол

Строги правила в цветния дизайн на хола не съществуват. Тук може да си намерят място и приглушени тонове и ярки цветове. Едно от най-важните условия – хармония в съчетаването на различни цветове и нюанси.

Изобилието на жълто, оранжево и червено в хола ще създаде приятелска и спокойна атмосфера. Това са цветове на радост и забавление. Зеленият цвят в хола балансира отрицателната и положителната енергия, успокоява ума, тялото и душата. В комбинация със сивия цвят, зеленото ще изглежда силно, енергично и изискано. Ако не ви харесва зелено, то тогава за създаването на уют, чувствено спокойствие, облекчаване на стреса ще ви помогне кафявото – естествения цвят на природата.

Като цяло, психолози съветват мъдро да се избира цвят за холен дизайн: ярки цветове бързо “омръзват”, поради това, при създаването на интериора, по-добре да се изберат неутрални “естествени” цветове или светли нюанси. Това е нещо като “фон”, който не е предмет на капризите на модата. Актуален образ се създава от избора на аксесоари – калъфи, възглавници, лампи, завеси, или сувенири.

За интериора на антрето и коридорите, използвайте наситен жълт цвят. Първо, този цвят е много дразнещ, и по коридорите ние просто минаваме без да спираме там за дълго. Зареждате се положително от цвета, вместо да се чувствате уморени от дългото съзерцание. На второ място, тъй като в коридорите не прониква дневна светлина, а жълтото психологически е свързано със слънцето, този цвят помага да се създаде атмосфера на слънчева топлина.

Съвет: Използвайте технологията на светли стени / тъмни отрязъци и тъмни стени / светли отрязъци за да отделите елементи на стаята и да създадете интересен контраст на цветовете. За да се създаде усещане за мекота, боядисайте стените с цвета на мебелите.