Как оцветителите влияята на качеството на боята и как те могат да ви спестят време и пари

Как оцветителите влияята на качеството на боята и как те могат да ви спестят време и пари
Всеки има нужда от боя с добри работни характеристики,  която е лесна  за нанасяне, изисква по-малко слоеве на покритие, и която   ще бъде дълготрайна и екологично безопасна. И никой от нас не иска  поглеждайки  прясно боядисана стена да  осъзнае , че тя е станала жертва на лоша покривност  с ивици и отблясъци. За съжаление това  се случва, ако се използват евтини бои. Нещо повече - дори и най-скъпата боя може да даде такива слаби резултати. Ако проблемът наистина е в самата боя (и не само в лоша  подготовка на повърхността) вероятно причината се крие в багрилни вещества, използвани при тонирането. 
В повечето бои се използват пигменти на базата на гликол , които значително понижават качество  на припокритие и дълготрайност, особено в случая на използване на боите с наситени тъмни нюанси . А патентованите оцветители Gennex от компанията Benjamin Moore, напротив,  подобряват  качеството на припокритието и запазват  нулево съдържание  на летливи органични съединения в боите от различен цвят. Оцветителите, които се използват за създаване на същите  дълбоки чисти цветове, които се харесват са един от най-важните компоненти във всяка  кутия за боя.  Днес повечето от боите както евтини, така и скъпи, са колеровани /оцветени/  с универсални оцветители на базата на гликол. Те влошават съставът на боята, разреждат я  и  я правят по-трудна за нанасяне при това намалява общото  качество на продукта. Колкото по-тъмен цвят на тези бои, толкова по-лошо тяхното припокритие и дълготрайност.
За разлика от повечето производители на лакобояджийски материали, компания  Benjamin Moore разработва и произвежда свои собствени оцветители и смоли, които оптимални подхождат за всички наши продукти и осигуряват най-добро качество на цвета. Днес, най-развитата система на оцветители Benjamin Moore се явява система Gennex. Тя е разработена през 2006 г. и се използва за колеровка с цветове от серия  Aura, Natura, Regal Select и Ultra Spec 500. Вместо да влоши качеството на тези бои, оцветители Gennex ги подобряват. Боите, които се тонират с оцветители Gennex, запазват  своята плътност, осигуряват отлично припокритие с по-малко слоеве и осигуряват  трайно покритие, което е устойчиво на миене с четка за целия срок на ползване, което  в дългосрочен план ще ви спести време и пари.
Както можете да предположите, разликата се усеща  най-добре, когато се използва най-дълбоките и богати цветове. В боите, които са колеровани в други системи, поради високите дози на оцветители, значително намаляват  такива параметри, като трайност,  способността да се скрият  петна и устойчивост на миене. Опитайте се да се измие петното от  боята,  колерована /оцветена/ в  тъмен цвят с помоща на обикновени оцветители, и ще видите колко много пигмент остава на гъбата. Бои, колеровани /оцветитени/ с оцветители Gennex, не само запазват своята хомогенност независимо от наситеността на цветовете, но и успешно минават теста за издръжливост дори и при най-тъмните цветове.
Това подобрено  качество на цвета е особено забележимо при боядисване на фасади. Дълготрайните бои, тонирани с оцветителите  Gennex, показват по-високи резултати при изпитания на устойчивост от времето отколкото  боите на  конкуренти. При излагане под постоянно въздействие от ултравиолетови лъчи или други тежки метеорологични условия, такива бои за външно прилагане като Aura Exterior  или Regal Select Exterior , запазват своя цвят  дори при  най-тъмния нюанс, като същевременно се гарантира минимално обесцветяване с течение на годините.
И накрая, но не на последно място, това е безопасността на околната среда. Тъмни цветове на боите колеровани /оцветявани/  в други системи,съдържат  повишени количества на летливи органични съединения (VOC). А оцветителите Gennex съдържат основно нулево съдържание на ЛОС, дори и в най-тъмните цветове.  Когато боята с нулево съдержание на VOC се оцветява от оцветители Gennex, нивото на VOC остава на нула. По този начин, купувайки боя като Aura, вие извличате  най-голяма полза, тъй като получавате отлични работни характеристики, както и безопасност на околната среда.